A  kundalíni jógát a jógák királynőjének vagy a tudatosság jógájának is nevezik. Évezredeken alapuló, holisztikus jógikus módszer, egy tudomány, mely az emberek tapasztalatán alapul.

A kundalíni jóga a gyors belső fejlődés és a lélek megtapasztalásának egyik leghatékonyabb eszköze. Egy út bárki számára, aki sikerrel szeretne megbirkózni korunk kihívásaival.

Hogyan hat a kundalíni jóga?

Holisztikus személete különböző szinteken hat. Erősíti az immunrendszert, erősen támogatja az idegrendszert, méregtelenít, stresszoldó, energetizáló hatású, miközben tisztítja a csakrákat és megnyitja az utat a szívhez.

A hatékony és erőteljes gyakorlatok kiegészítve a meditációval, mantrával segítenek   a mindennapi rutinból kiszakadva ujra harmóniába, Egységbe kerülni önmagunkkal. Ezeken a szinteken már nincs helye haragnak, dühnek, aggodalomnak, kétségbeesésnek, helyüket átveszi a boldogság, magabiztosság, szabadság és szeretet érzése.

A kundalini jóga segít feloldani a tudatalattiban lévő blokkokat, félelmeket, rávilágít a negatív hitrendszereinkre, mintáinkra, amelyeket aztán könnyedén elengedhetünk. A nagy gonddal felépített gyakorlatok segítik kitolni fizikai és teljesítőképességbeli határainkat, melyben megtapasztalhatjuk lényünk valódi erejét.

A kundalini jóga csak tanítással, az instrukciók által nem megy át. A tudatosság továbbadásával, a saját tapasztalással érezhető meg annak hatása és ereje.

“A kundalíni jógában a legfontosabb dolog a tapasztalás. Közvetlenül a szívhez szól. Nincs szó, ami helyettesíthetné a tapasztalást.” (Yogi Bhajan)

A cél: 

A kundalíni jógában a hangsúly az önismereten és a legmagasabb tudat megtapasztalásán van. Célja, hogy felébressze bennünk tudatosságunk teljes potenciálját, hogy felismerjük és kifinomítsuk azt, hogy megszüntessük a belső kettősséget, megalkossuk a belső erőnket, mely sikeressé és kiválóvá tesz bármit is csináljunk.

A kundalíni jóga a hétköznapi ember jógája. A jógikus tanításokat Yogi Bhajan úgy adta át a nyugati világ számára, hogy az bárki számára elvégezhető, és a mai, Vízöntő  korban is teljes mértékben, könnyedén alkalmazható. Egyszerű technikákból áll, melyet kortól és fizikai adottságoktól függetlenül végezhetünk, így a kundalíni jógát bárki gyakorolhatja, legyen akár kezdő, haladó, vagy teljesen új a jóga gyakorlásában.

 Yogi Bhajan, a Kundalini jóga mestere

A kundalíni jógát Yogi Bhajan tanította először a nyugat emberének. Az ősi tudást évszázadokon át titokban őrizték a jógik és már a kezdetektől fogva nagyon pontosan tanítják annak érdekében, hogy teljes mértékben megőrizzék annak eredeti célját és hatékonyságát.

Yogi Bhajan 1969 ben érkezett a Nyugatra, hogy ezt a hatalmas tudást megoszthassa az emberekkel. Öröksége az a széleskörű technológia és hatalmas szellemi tudás, melyet  Indiában tanult és sajátított el mindenki számára elérhetővé vált. Yogi Bhajan nem csak fizikai gyakorlatokat, meditációt és légzéstechnikákat oktatott, hanem arra is tanította az embereket hogyan éljenek teljes életet korunk kihívásai közepette.

Az kundalini jóga órák felépítése :

Minden órát egy mantrával kezdünk (Adi Mantrával ), amely a ráhangolódás , az összekapcsolódás a tanítások energiájával,  a végtelen tudat áramlatával és a felsőbb Énnel.

A hangsúly a kundalini jógában a kriján  van.( a kriya szó jelentése: cselekvés)

A  krija specifikus testtartások, légzések, hangok sorozata, mely végzése elvezet egy bizonyos, előrelátható stabil állapotba. A tudatosság egy bizonyos állapotába, melyet azután már képesek vagyunk uralni. A cselekedeteink összhangba kerülnek az önvalónkkal, szépnek, erősnek érezzük magunkat és képesek vagyunk véghezvinni amit elkezdtünk.

Minden kriya önmagában teljes. Azokat megváltoztatni nem lehet, sem keverni más jóga módszerekkel.

A kirját egy relaxáció, azt pedig egy végső meditáció követi. Minden krijának és meditációnak specifikus célja, hatása van. Az óra alatt a különféle testhelyzetek kombinációja, a mantrák és meditációk ötvözete mind pozitív nyomást gyakorolnak a tudatalatti elmére, ami lehetővé teszi a tudatalatti korlátozó hiedelmek és minták feloldását, amelyek egyébként elérhetetlenek lennének.

A kundalíni jóga eszköztárában megtalálható:

– testtartások (ászanák)
– légzőgyakorlatok (pranajáma)
– testzárak (bandhák)
– kéztartások (mudrák)
– mantrák
– relaxáció
– meditáció

Egy átlagos kundalíni jóga óra körülbelül 100 perces. A bemelegítést egy kb. 30-45 perces krija követ, majd 5-10 perc relaxáció, és egy 11-31 perces meditáció zárja le az órát.

A kundalíni jóga kapcsolatot teremt test és lélek között, és rádöbbent, hogy teljesség, boldogság és harmónia mind bennünk van, csak meg kell nyílnunk rá

Sat Nam