A  Hatha jóga  a legelterjedtebb jóga irányzat a világon, amelyből számos kisebb nagyobb iskola és rendszer alakult ki.

A Hatha Jóga lényege az egyensúlyban rejlik. Ahogy a ha-tha név kifejezi a Nap és a Hold aktív és passzív jellegét, úgy jelenik meg az aktivitás és a nyugalom egyensúlya minden egyes foglalkozáson is. De ez az egyensúly nem csak egy foglalkozásra igaz, hanem annak egy-egy szakaszára, vagy egyetlen gyakorlatra is.

A hatha jóga középpontjában szereplő testgyakorlatokban az erőfeszítés ellazulással társul, ezért a gyakorlatban nincs erőlködés. 
A testgyakorlatokat a tanár saját tapasztalata alapján az órákon résztvevők felkészültségéhez, pillanatnyi fizikai és lelki állapotához igazítja. Így a gyakorlások lehetnek áramló egységben, vagy egyes aszanák pontos kivitelezésének elsajátítására.

A statikus és dinamikus elemek egyaránt jellemzőek az ilyen foglalkozásokon, amelyek felépítése többnyire az alábbiakban néz ki:

Elcsendesedés - amelynek célja a foglalkozásokra való mentális megérkezés, valamint a gyakorlásra való lelki felkészülés is. 
Bemelegítés - ez fizikailag előkészíti a testet a gyakorlatok elvégzésére és odairányítja a figyelmet a testnek azon területeire, amivel foglalkozni kell a gyakorlás alatt.
Testgyakorlatok - amelyek az óra gerincét képezik, s amelyek sokszínűsége és hatása a tanár felkészültségétől és szándékaitól függ.
Légzőgyakorlatok - ezek előkészítése és gyakorlása általában hosszabb foglalkozások, workshopok kereteibe fér bele. Mivel a jóga órákon a gyakorlatok kivitelezése  a légzéssel összhangban történik, igy  a tudatos légzés elsajátítható könnyedén.
Relaxáció - Ez az óra végi pihenés, amely általában egy 15 perces különféle technikákkal végigvezetett relaxációs gyakorlatot jelent. Nélkülözhetetlen lezárása az egész gyakorlásnak, amely maradandóvá teszi azokat a hatásokat amelyeket a gyakorlatok és az egész gyakorlás kiváltott, elindított bennünk.
Meditáció - Nem minden foglalkozás zár meditációval, bár ez minden gyakorlat koronája. A meditáció lényege a csendesség elérése. Ebben a hatha jóga komplex felépítése kiváló eszközt nyújt. Sokszor a gyakorlások végén ez a belső csend magától kialakul.